Nasycené mastné kyseliny jsou takové kyseliny, které neobsahují ani jednu dvojnou vazbu. Často se označují také jako saturované mastné kyseliny a primárně je najdete v živočišných tucích a palmovém oleji. V našem těle jsou SFA distribuovány z jater za pomoci VLDL (Velmi nízkodenzitního lipoproteinu), který s sebou nese i poměrně velké množství cholesterolu. V naší stravě jsou právě nasycené MK v nadbytku a vzhledem k výše zmíněnému cholesterolu potřebnému k transportu není divu, že bývají považovány za méně zdravé.
Nenasycené mastné kyseliny obsahují ve své molekule dvojné vazby. Pokud je v celé molekule jen jedna, hovoříme o mononenasycených MK (MUFA), jejichž zdrojem je například olivový olej, ale i mateřské mléko. V případě výskytu více dvojných vazeb se jedná o polynenasycené MK, tedy PUFA. Ty můžeme ještě dále zdělujeme podle vazeb na omega 3 a omega 6. A zatímco SFA, MUFA a některé PUFA si dokáže lidský organismus vyrobit, jiné jsou esenciální a ty musí být přijímány potravou. Skvělým příkladem esenciálních MK jsou omega 3 mastné kyseliny. Na téma omega 3 mastných kyselin ale máme na našem blogu celý článek, tudíž pokud vás tato problematika zajímá, určitě si ho přečtěte.
TRANS-MASTNÉ KYSELINY DO JÍDELNÍČKU NEPATŘÍ

Kromě dělení na nasycené a nenasycené mastné kyseliny se tyto látky rozlišují i podle svojí geometrické izomerie. Takto je můžeme rozdělit na cis a trans mastné kyseliny, přičemž naprostá většina v přírodě se vyskytujících tuků disponuje cis izomerií. Trans izomerie je v přírodních zdrojích zastoupena jen minimálně (je možné ji najít v některých druzích masa či v mléce), ale o to více ji najdete v průmyslově zpracovaných potravinách (sladkosti či pekařské výrobky). A jsou to právě trans izomery, které stojí za zvýšením hladiny LDL (tedy “zlého”) cholesterolu, zvyšují inzulinovou rezistenci a podporují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Z tohoto důvodu odborníci trans-mastné kyseliny nedoporučují.
KOLIK TUKU ZA DEN BY MĚL SPORTOVEC PŘIJMOUT?
Množství tuku, které by měli sportovci za den přijmout ve stravě, je často předmětem diskuzí a je jasné, že každý trenér či sportovec vám doporučí něco trošku jiného. Každopádně podle doporučení WHO je u osob s vysokým energetickým výdejem (kam se sportovci bez pochyby řadí) možné, aby tuky tvořily až 35% celkové přijaté energie. Velkou roli zde ale hraje celé spektrum faktorů - od vašeho aktuálního cíle, přes tréninkové zaměření, intenzitu a frekvenci cvičení, tělesnou konstituci až po pohlaví a věk. Obecné doporučení by mohlo vypadat nějak takto:
Pokud chcete nabrat svalovou hmotu a sílu: 1 - 1,5 g/kg tělesné hmotnosti
Pokud chcete udržet stávající hmotnost: 1 - 1,2 g/kg tělesné hmotnosti
Pokud chcete vyrýsovat postavu: 0,5 -1 g/kg tělesné hmotnosti (ženy by pod 1 g na kg nikdy neměly jít, protože jejich hormonální systém je ovlivněný především tuky.
Velikou roli zde ale hraje i zastoupení ostatních živin v jídelníčku. Někomu vyhovuje čerpat energii primárně ze sacharidů a v takovém případě se hodí množství tuku omezit, aby v celkovém součtu všechny nutrienty splňovaly vaše kalorické požadavky.
JAKOU ROLI HRAJÍ TUKY V PRODUKCI HORMONŮ?
Kromě toho, že jsou tuky zdrojem energie, je nutné si i uvědomit, že tuková tkáň představuje velmi důležitý endokrinní orgán. V tukových buňkách se tvoří celá řada proteinů, z nichž velmi výrazný je například leptin ovlivňující adaptaci organismu na hladovění. Snaží se o udržení energetické homeostázy, svým působením zvyšuje energetický výdej či omezuje příjem potravy. Kromě toho zde hraje roli adiponektin, který ovlivňuje samotný metabolismus tuků a sacharidů a zlepšuje inzulinovou rezistenci ve svalech a játrech.