Lehké jednoduché sušenky s nenápadnou chutí. Ale tí spíš vám davájí možnost přidat si do nich jakoukoli jinou oblíbenou ingredienci
Smíchejte dohromady mouku, cukr, sůl, vanilku, citrónovou kůru. Do základu přidejte máslo i vejce a vypracujte kompaktní těsto. Z hotového těsta vyválejte váleček silný přibližně 4 cm a zabalte ho do fólie. Odložte ho do druhého dne do lednice anebo na hodinu do mrazáku. Až bude těsto odleželé a vychlazené, zapněte si troubu na 160 °C na funkci horký vzduch. Vyložte si dva plech pečícím papírem a můžete se pustit do krájení sušenek. Váleček vybalte z fólie a krájejte ostrým nožem na cca 5 mm silné plátky. Rozložte je na plech a pečte kolem 14 minut nebo dokud nezačnou kraje sušenek jemně zlátnout. Po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Máslo utřeme mixérem do pěny, postupně přidáme moučkový cukr. Přidáme vajíčko, vanilkový cukr, sůl, kukuřičný škrob a vymícháme hladkou hmotu. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky ztuhnout (cca na půl hodinu). Z těsta si oddělujeme malé části, které vytvarujeme do kuličky, následně do malé placky. Vidličkou na jedné straně uděláme otisk a tlapky uložíme na papírem vyložený plech na pečení. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 minut. Upečené tlapky necháme vychladnout a slepíme je marmeládou. Neotlačenou část namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!
Vložte nejprve změklé máslo do mixéru a šlehejte ho po dobu deseti až dvaceti sekund. Poté přisypte moučkový cukr a mixujte do hladka. Postupně do směsi přidávejte vaječné žloutky, ideálně jeden po druhém. Nakonec zakápněte ještě vanilkovým extraktem, zasypte hladkou moukou prosátou přes sítko a přilijte mléko. Vytvořte měkké a homogenní těsto. Připravenou hmotu navrstvěte do cukrářského sáčku s větším otvorem a na plech vystlaný pečícím papírem stříkejte středně velké sušenky. Těsto dejte péct do trouby na 14 až 16 minut při 170 až 180 stupních Celsia. Nastavení trouby si však zvolte dle svých zvyklostí. Upečené sušenky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Posypat je můžete moučkovým cukrem, nebo skořicí. Uložte je v uzavíratelné skleněné, nebo plastové nádobě až vychladnou. Uchovávejte v suchu a chladu.