Ořechové sušenky



O ořeších se říká,že zlepšují výkonost mosku.
A proto dát si před testem sladkou ořechovou sušenku je snad ta nejlepsí věc. A i kdyby vám to nepomohlo, aspoň vám dodá energii

Ořechové sušenky

Suroviny
113 g změklého másla
33 g cukru krupice
130 g polohrubé mouky
100 g hrubě mletých vlašských (pekanových) ořechů
1/2 lžičky soli
moučkový cukr na obalení

V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy. Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší, když zůstanou malé kousky ořechů. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech. Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabydou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.

Ořechové bochánky

Suroviny
500 vlašských ořechů (+na ozdobu)
cukr krupice 400 gramů
vejce 2 kusy
vanilkové aroma (pár kapek)
citronová kůra 1 kus
cukr třtinový (na obalení)

Ořechy smíchejte v míse s cukrem, žloutky, vanilkovým aromatem a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte je k ořechovo-cukrové směsi. Ze vzniklé hmoty tvarujte sušenky velikosti vlašského ořechu, obalte je v cukru a navrch vždy přimáčkněte půlku ořechu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

Pistáciové sušenky

Suroviny
100 g pistácií + 100 g na obalování
100 g mletých mandlí
100 g moučkového cukru
50 g bílků (cca bílky ze dvou vajec)

Troubu zapněte na program horkovzduch a rozehřejte na 170 °C. Všechny pistácie rozemelte pomocí stolního mixéru a rozdělte je na dvě půlky. Jednu půlku dejte do větší misky a přidejte k nim mleté mandle, moučkový cukr a bílky. Pomocí vařečky dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Druhou půlku mletých pistácií použijte na obalování sušenek. Pomocí čajové lžičky tvořte z těsta hrudky, které obalte v mletých pistáciích a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 13 minut do zezlátnutí a nechte vychladnout na mřížce.