O ořeších se říká,že zlepšují výkonost mosku.
A proto dát si před testem sladkou ořechovou sušenku je snad ta nejlepsí věc. A i kdyby vám to nepomohlo, aspoň vám dodá energii
V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy.
Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší, když zůstanou malé kousky ořechů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech.
Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabydou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut, až jsou lehce do zlatova.
Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.
Ořechy smíchejte v míse s cukrem, žloutky, vanilkovým aromatem a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte je k ořechovo-cukrové směsi. Ze vzniklé hmoty tvarujte sušenky velikosti vlašského ořechu, obalte je v cukru a navrch vždy přimáčkněte půlku ořechu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Troubu zapněte na program horkovzduch a rozehřejte na 170 °C. Všechny pistácie rozemelte pomocí stolního mixéru a rozdělte je na dvě půlky. Jednu půlku dejte do větší misky a přidejte k nim mleté mandle, moučkový cukr a bílky. Pomocí vařečky dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Druhou půlku mletých pistácií použijte na obalování sušenek. Pomocí čajové lžičky tvořte z těsta hrudky, které obalte v mletých pistáciích a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 13 minut do zezlátnutí a nechte vychladnout na mřížce.