Gymnázium Praha 4, Na Vítězné pláni (Vítězná pláň)


Skrytý nadpis

Články z intranetu...

Vyhledávání

Co je to NSHIMA?

V pondělí můžete doma nechat svačinu, zato si s sebou nezapomeňte vzít 15 Kč. O velké přestávce budete totož mít jedinečnou šanci ochutnat zambijskou nshimu, tedy pokrm z kukuřičné mouky, který je v mnoha oblastech Zambie jediným jídlem, které mají tamní lidé k dispozici. A proč byste měli něco takového ochutnávat a platit za to o tři koruny víc než za párek v rohlíku ze školního bufetu? Třeba proto, že veškeré takto získané finance budou smysluplně využity. Chcete vědět jak? Čtěte tedy dál.

V nedávném článku o Ekoškole jsem předeslala, že v souvislosti s Mezinárodním dnem potravin (16. 10.) se budeme v následujících dnech tématikou globální potravinové situace z různých stran a rozličnými způsoby zabývat. Prodej kaše nshima jsme zvolili jako cestu k získání prostředků, které poputují do zambijské vesnice Rufunsa, kde byl před několika lety založen sirotčinec s 328 dětmi a škola pro 620 dětí, o něž pečuje celkem 6 dobrovolných učitelů a několik vesnických rolníků. Ačkoli zde panují velmi skromné podmínky, provoz tohoto zařízení přecejen není zadarmo. Vesničané spravující tyto dvě instituce by rádi zakoupili drtičku na kukuřici, přičemž výnosy z jejího používání by mohly potřebné finanční nároky pokrýt. Drtička stojí v přepočtu asi 90 000 Kč a občanské sdružení Basungu - spolek pro zambijské děti (založené v květnu 2013 Pavlem Míkou, Šárkou Holubářovou a Zuzanou Lenochovou) spravuje za tímto účelem transparentní účet (viz https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2300455508). Takže pondělní kaše má potenciál nejen ukojit váš hlad, ale mohla by vás naplnit i jinak...

 

18.10.2013 - Autor: Zuzana Lenochová