Slovensá jídla jsou ovlivněna českou, moravskou, německou, rakouskou a zejména maďarskou kuchyní. Proto jsou některá jídla překvapivě pálivá – ochutnejte třeba perkelt. I když jsou slovenská jídla velice chutná, nejsou příliš zdravá – v tom se podobají české kuchyni. Velice oblíbená jsou typická novodobá hospodská jídla – smažený řízek, hranolky a sladké nápoje. I Slováci mají velice rádi uzeniny a sami dělají úžasné čabajky. Pro kuchyni je typické použití masa, zejména vepřového, a kmínu, který je doslova všudypřítomný. Jídla se nejčastěji ochucují také paprikou, pepřem, majoránkou, samozřejmě nechybí ani cibule a česnek.
Za specialitami můžete zamířit do typické slovenské koliby, která nabízí nejen národní pokrmy, ale hlavně charakteristickou atmosféru. Zde na vás dýchne to pravé Slovensko. Ceny jsou podobné těm českým, dávejte si ale pozor na velká turistická centra, kde bývají vyhnané velkou poptávkou. Nejvíc si pochutnáte na krajových specialitách, například na skopovém mase připravovaném v tatranském podhůří. Zkuste také skalický trdelník,zvolenskou údenú pečenku, horniacke údené mäso, šarišské placky, soľnohradské halušky, revúcke guľky so soľou,spišské pirohy, liptovské droby, tatranskú sviečkovicu, živánsků pečenu nebo škvarkové pagáče.
Sýr je opravdu základ slovenské kuchyně. Nejslavnější je brynza, která je součástí slovenského gastronomického dědictví. Je to přírodní sýr s dlouholetou tradicí, který se vyrábí z hrudkovitého sýru z ovčího mléka, nebo ze směsi sýrů z ovčího a kravského mléka. Její barva je bílá, spíše do žluta. Obsahuje mnoho užitečných mikroorganismů a vyznačuje se lahodnou chutí i vůní po ovčím sýru. Pravou slovenskou brynzu smí v Evropské unii vyrábět jen Slovensko.
Oštěpok je uzený pařený sýr žlutavé barvy a jemné chuti vyráběný ve tvaru šišek, původem ze severního Slovenska. Oštěpok se dá použít i na zapékání či smažení. Obvykle se ale jeho použití omezuje jen na sýrové mísy a saláty.
Parenica je další sýrová specialita s dlouhou historií. Na její výrobu se používá syrové mléko. Existuje varianta uzená a neuzená. Sýr je typický svým tvarem stočeného pásku.
Dalším pařeným sýrem je korbáčik, který se vyrábí ve tvaru zapletených copů z tenkých pramínků.
Maso je základem mnoha pokrmů. Nabídkou restaurací budou asi zklamáni vegetariáni, protože maso je součástí skoro každého tradičního jídla. Především je oblíbené maso vepřové, hovězí a drůbež. Nabídku zpestřuje také zvěřina, která je lehce dostupná po celý rok. Jehněčí maso není v současnosti moc populární.
Příkladem masového jídla je živánka – vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory. Nepohrdněte ale ani tradičními jitrnicemi.
Ze sladkých jídel doporučujeme rýžový nákyp, ořechovník, makovník, laskonky, trotle, medovníky, žemlovku a medvedie labky nebo vynikající pařené, respektive vařené plněné buchty. Zkuste i mačacie oči – sladkost připomínající tvarem kočičí oči.
Přikousnout si můžete i vynikající slané pochoutky – brynzové pirohy, rezance s tvarohem a slaninou, granadýr nebo bramborové placky – haruľa.
Stejně jako v České republice i na Slovensku je velice oblíbeným alkoholickým nápojem pivo. Nejznámějšími a zároveň kvalitními značkami jsou Zlatý bažant, Šariš a Smädný Mních. Výtečné je rovněž slovenské víno z vinic v Malých Karpatech – například suché bílé víno Furmint.
Chcete-li vyzkoušet něco silnějšího, ochutnejte spišskou borovičku vyráběnou z plodů jalovce, bylinný likér Demänovka podobný naší Becherovce nebo pravou slovenskou švestkovou slivovici.
Z nealkoholických nápojů zkuste z mléka vyráběnou žinčicu.