Menu se načítá

GVP v jižní Anglii

Kortli Inna

23. června 2022

Restrikce způsobené covidovým obdobím konečně opadly a třídy 4.A s 3.C mohly vyrazit na dlouho plánovaný týdenní zájezd do Anglie. Na cestu jsme se vydali počátkem června, v době platinového jubilea královny Alžběty II. Velkolepé oslavy 70.výročí na trůnu byly vidět na každém kroku.

A ikdyž nás Londýn přivítal silným deštěm, hostitelské rodiny na jižním pobřeží nám vše vynahradily svým přátelským přijetím. Dále už jen slunce, moře a všudypřítomní rackové. Ocitli jsme se v jiném světě. Eastbourne, Brighton, Portsmouth, Hastings... neztratili jsme se ani v bludištích Hever Castle.

Připojujeme pár postřehů a dojmů studentky 4.A Anety Reissigové:

Velká Británie. Země přes oceán, která pro většinu z nás byla doposud neznámá, zahalena v tajemství.
Během našeho zájezdu jsme měli možnost spatřit mnoho tváři Anglie a to i přesto, že jsme se pohybovali pouze na jihu. Rušné ulice plné troubících aut, kde se linuly různé vůně smaženého jídla, historické památky, které nás přenesly do dob dávno minulých, krásná příroda, které dokáže uklidnit snad každou rozpolcenou duši, a pak samozřejmě moře. To si mě získalo. Vlny, tak divoké a nespoutané. Člověk tiše závidí.

Nádhernou přírodu a moře spojovalo místo zvané Beachy Head. Výhled z tohoto křídového útesu na oceán a travnaté straně byl (bez značného přehánění) až existenčním zážitkem. Člověk se najednou cítil neuvěřitelně volně, svobodně. Skoro jako mraky, které nad námi pluly.

Malé městečko Arundel bylo také velmi kouzelné. Měli jsme možnost spatřit místní katedrálu a kostel sv. Mikuláše. Právě návštěva tohoto kostela několik z nás poznamenala. Člověk přišel do naprostého ticha a slyšel jen své opatrné našlapovaní a pravidelný tlukot vlastního srdce.

Během našeho zájezdu jsme navštívili i Londýn. Kdo považoval Prahu za velmi rušné město, byl touto britskou metropolí nemilosrdně vyveden z míry. Londýn byl jakousi džunglí, ve které jsme se museli naučit obratně proplétat kolem dalších lidských i zvířecích tvorů a při zbystřených smyslech přebíhat silnici rychlostí blesku. Londýn je město, ve kterém můžeme obdivovat historickou památku a o několik kroků vedle se vyjímá moderní bytová výstavba (ukázkovým příkladem je Tower of London). Je to město, které je plné různých kultur. Je to město, kde člověk může navštívit jakoukoliv galerii bez peněžní úhrady a nechat na sebe působit rozličné formy umění. Je to město, v jehož uličkách je stále co objevovat. Londýn má atmosféru, která je lehce omračující, avšak rozhodně jedinečná.

Brighton, Royal Pavillion
Eastbourne
Beachy Head
Hastings Castle

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem