Menu se načítá

Madrid

Marie Nováková

29. listopadu 2023

Naše třída 4.B si letos ještě chtěla melancholicky zavzpomínat na letní prázdniny, a tak se vydala do daleké Hispánie. V doprovodu milých profesorek Tučanové a Reinosové jsme si za svoji cílovou destinaci zvolili město Madrid.

Naše putování nemohlo začít nikde jinde než na letišti Václava Havla. Ač někteří byli lehce nervózní z nadcházejícího letu, vše proběhlo klidně a bez obtíží jsme přistáli ve Španělsku. Spěšně jsme vyzvedli svá zavazadla a poprvé se octli v nočních ulicích Madridu. Po ubytování jsme neodolali pokušení a ještě jsme se nedočkavě rozešli do centra města. Nejprve jsme navštívili rozlehlé náměstí Puerta del Sol a následně nedaleké Plaza del Callao. Pro ten den nám to muselo stačit a vrátili jsme se přes Gran Vía do našeho hostelu.

To pravé objevování začalo až dalšího rána. Měli jsme vskutku nabitý program, který nám velel začít u egyptského chrámu Templo de Debod. Nástěnné malby nás nutily vzpomínat na dávné předky a promlouvalo k nám staré egyptské božstvo. Templo de Debod se nachází v překrásném parku, a když jsme jím procházeli, měli jsme možnost pokochat se výhledem na katedrálu a královský palác. Pod tíhou tohoto dojmu jsme neměli na vybranou a jednoduše tam museli zavítat. Cestou do madridské katedrály Catedral de la Almudena jsme minuli sousoší dvou literárních hrdinů i s jejich tvůrcem. Nebyl to nikdo jiný než Don Quijote, Sancho Panza a Miguel de Cervantes, jež nás vlídně přivítali v rodném Španělsku a poradili nám, kudy do Catedral de la Almudena. Prodírali jsme se davem, dokud jsme konečně nestáli před úchvatným chrámem. Poklonili jsme se Panně Marii a pokračovali na prohlídku paláce Palacio Real. Náš průvodce nás nezapomněl upozornit na úchvatné lustry z Francie a Benátek, takže jsme mohli klidně spát.

Kdyby se nás někdo zeptal, zda je krásnější buď Palacio Real, či El Escorial, nebo snad královský palác v Aranjuez, jen stěží by dostal odpověď. Přepychové salónky s překrásnými obrazy by si nikdo z nás netroufl porovnat. El Escorial ukrývá knihovnu, kterou by záviděl leckterý knihomol. Navštívili jsme i tamní baziliku a pokochali se v zahradách kláštera. Také v Aranjuez mají krásný park, který v podzimních barvách a světle vypadá zkrátka neodolatelně.

U světel a barev jsme zůstali i nadále, avšak tentokrát jsme se obdivovali modernímu umění v galerii Museo Reina Sofía. Celý náš výlet se přeléval z jednoho historického období do druhého, a proto se není čemu divit, když jsme hned další den navštívili Museo de América, kde mají úžasnou expozici, která se věnuje starým americkým civilizacím. Zručnost původního amerického obyvatelstva vyvolala nesmírný obdiv z naší strany. Drobnostem propracovaným do nejmenších detailů konkuruje nedaleko stojící rozhledna v moderním stylu Faro de Moncloa, ze které je opravdu jedinečný výhled na město. Jenže tady už náš malý výlet pomalu končil a my se dostali k naší poslední zastávce. S Madridem jsme se rozloučili skrze slavné umělce v prostorách El Prado. Úchvatné obrazy nejrůznějších barevných odstínů a stylů nás omámily natolik, že jsme ještě plni dojmů odlétali zpět ku Praze.

Templo de Debod

Catedral de la Almudena

Palacio Real

El Escorial

královský palác v Aranjuez

Faro de Moncloa

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem