Menu se načítá

Zájezd do JZ Anglie

Luhanová Marie

20. června 2023

V neděli 30.4. v pravé poledne započala svoji pouť za krásami Anglie třída 2.B s polovinou 2.A a několika žáky z 1.E.

Cesta ubíhala rychle a zanedlouho nás vzbudili okolo půlnoci k prohlídce před trajektem.

Vše proběhlo bez incidentů a všichni jsme najeli bezpečně na palubu lodi. Na palubě většina dospávala svoje spánkové deficity, ale ti, kteří byli vzhůru se mohli jít pokochat na horní palubu krásným pohledem na moře a začínající svítání.

Okolo šesté hodiny ranní jsme konečně dorazili na břeh Anglie a, typicky pro Anglii, jsme začali svou cestu na levé straně vozovky. Za pár hodin, kdy jsme se kochali krajinou, jsme přijeli do Portsmouth, které je pro Anglii velmi významné nejen díky svým dokům a starým vojenským kasárnám.

V Portsmouth jsme vystoupili a vyrazili za krásami tohoto města. Nejprve jsme se prošli po pobřeží, prohlédli si vojenské pevnosti a kasárny, obranný systém proti Napoleonovi, a dokonce jsme byli i na pláži. Následně jsme se vydali navštívit zdejší kostel, jehož části byly z různých období. Také jsme si něco řekli o Thomasi Becketovi. Dále jsme se vydali dál po pobřeží, prošli okolo budovy Spinnaker Tower, u ní odbočili a došli až k lodi a muzeu slavného Roberta Nelsona. Během dopoledne jsme byli na prohlídce jeho lodi a muzea poblíž.

Odpoledne jsme se rozdělili na dvě skupiny a jedna šla na prohlídkovou plavbu a druhá do budovy Spinnaker Tower (skupiny se samozřejmě vystřídaly). Poté jsme měli rozchod a k večeru jsme vyrazili do našeho hotelu.

Pohled ze Spinnaker Tower byl úchvatný

Třetí den jsme vyrazili ke křídovým útesům a dozvěděli se něco nejen o tomto místě, ale i o legendě s ním spjaté. Následně jsme dojeli s autobusem na Durdle Door. Zde jsme měli krátkou přestávku, během níž si někteří odvážlivci dokonce smočili nohy ve vodě. Cestou zpátky k autobusu jsme absolvovali výšlap s krásným výhledem na okolí. Večer na nás již čekaly rodiny, na které se všichni velmi těšili. Většina z nás prožila příjemný večer, během kterého jsme se trochu sblížili s rodinami. I přes počáteční trému a stud nás rozmluvili a my jsme si popovídali poprvé s rodilým mluvčím.

Durdle Door

Ve středu třetího května jsme se včasně zrána potkali na meeting pointu a vyrazili jsme do Exeteru.

Odpoledne jsme jeli navštívit městečko Cheddar, proslulé svou výrobou cheddaru. Bohužel všechny obchody byly už zavřené a na rozhlednu jsme se nedostali, a tak jsme se jenom městem chvilku prošli a vyrazili na cestu zpět do rodin.

Osvěžující procházka v Exmoor

Ve čtvrtek jsme vyrazili do Exmooru proslulého svým medem, který si spousta z nás koupila.

Viděli jsme též lanovku na vodní pohon. Bylo sice zataženo, ale nepršelo, a tak byl výšlap příjemný a mnohdy se nám naskytl překrásný výhled na moře, či do okolní krajiny. Na vrcholku jsme udělali krátkou přestávku na občerstvení a poté jsme se vydali zpět k autobusu. Na konci dne jsme se podívali na slavný most poblíž prvního meeting pointu.

Exmoor

V pátek jsme se rozloučili s našimi hostitelskými rodinami a vyrazili jsme do Bath, lázeňského města již za dob Římanů. Řekli jsme si něco o historii tohoto města, vydali se za zajímavostmi tohoto města (např.: most podobný tomu ve Florencii, ‚mega sour bonbons‘ a spoustu jiných), poté jsme měli rozchod. Před odjezdem jsme si ještě prohlédli slavnou Bath Abbey. Nakonec nás čekala již jen cesta do dlouho očekávaného Londýna.

V Londýně jsme se rychle ubytovali a hned nato vyrazili do londýnského metra. Vystoupili jsme u Houses of Parliament, viděli London Eye, Big Ben, řeku Temži, která protéká skrz Londýn, slavný Double decker a mnoho dalších památek. Nakonec jsme došli až k Westminsteru a pokochali se jeho krásou, bohužel pouze z dálky. Cestou zpět do našeho ubytování jsme si prohlédli Trafalgar square s pomníkem H. Nelsona. Cestou jsme nasáli trochu korunovační atmosféry, což byla velmi zajímavá zkušenost.

V sobotu jsme se vzbudili brzy ráno, abychom vše stihli. Díky korunovaci byl skoro všude úplný klid, a tak jsme si mohli vše prohlédnout bez běžného ruchu turistů. Vydali jsme se ke známému Toweru, podél něhož jsme šli na Tower bridge na druhou stranu Temže. Poté jsme vyrazili po pobřeží k dřívějším dokům, kde jsme viděli typické červené telefonní budky. Pokračovali jsme dále a opět přešli zpět na druhý břeh, kde jsme se kochali výškovými budovami a pomníkem na slavný velký požár. Vystoupali jsme na vrchol jedné z budov a užívali si výhled do širokého okolí. Bohužel nás zastihlo typické počasí, déšť. Od výškových budov jsme vyrazili v Double deckeru ke Katedrále svatého Pavla. Odtud jsme se vydali na Millenium bridge a dostali rozchod, během kterého jsme si mohli prohlédnout slavné divadlo Globe. Nakonec jsme se vydali plavbou na lodi na druhou stranu Londýna k našemu autobusu.

Všichni byli již po dvou dnech v Londýně unavení a těšili se domů, a tak nebylo překvapující, že skoro všichni usnuli.

Tentokrát jsme jeli Eurotunelem, abychom zakusili oba způsoby přepravy do Anglie (a z Anglie). Při vjezdu do vlaku jsme se naposledy rozloučili s Anglií a u pobřeží Francie nás přivítal SEČ a my jsme věděli, že nás již jen čeká krátká cesta skrz Belgii, Německo a Česko.

Do Prahy jsme dorazili v neděli 7.5. okolo poledne. Před školou na nás již čekali naši rodiče, a tak jsme si dali naposledy sbohem a všichni odjeli do svých domovů.

Lukáš Barada, 2.B

Royal Crescent, Bath

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem