Menu se načítá

Zájezd do Německa a Nizozemska 2023

Anh_Thu Nguyen

1. června 2023

O půlnoci z pondělí na úterý 2.5.2023 se 1.E a 3.F vydala za doprovodu profesorek Vondráčkové, Krejčí a Friedl na cestu autobusem směrem do hlavního města Holandska - Amsterdamu. Cílem pobytu bylo nabýt nové vědomosti hlavně z oblasti fyziky a poznat novou kulturu.

Ještě předtím, než jsme se vydali do Nizozemí, tak jsme se zastavili v Německu. Po dlouhé cestě autobusem jsme konečně dorazili do Sinsheimu, kde nás čekala návštěva technického muzea. Viděli jsme modely výjimečných letadel Concorde a Tupolev, které byly známé tím, že letěly nadzvukovou rychlostí. Následovalo muzeum ve Speyeru, ve kterém jsme měli možnost obdivovat raketoplán Buran a největší dopravní letadlo Boeing 737. V tomto městě se nachází také úchvatná románská katedrála Kaiserdom, ve které se konala svatba Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou. Noc jsme strávili v univerzitním městě Heidelberg.

Následující den jsme zavítali na jednu z nejstarších univerzit v Evropě, na Univerzitu Heidelberg. Podívali jsme se tam na studentské vězení a hlavní reprezentační místnost - aulu. Poté jsme se vydali do Frankfurtu nad Mohanem, kde jsme zašli do muzea významného spisovatele J.W. Goetha. Po rozchodu jsme vrátili do autobusu a zamířili jsme přímo do Amsterdamu. Ubytování nás velmi mile překvapilo, i když někteří z nás dlouho hledali třetí vyklápěcí postel schovanou ve skříni.

Po báječné snídani nás čekal nabitý den. Nejdříve jsme zajeli do Zaanse Schans - restaurované historické vesnice s větrnými mlýny. Mnoho z nás zde nakoupilo hromady tradičních sýrů, suvenýrů a hořčic. Odpoledne bylo ve znamení umění. Šli jsme se totiž podívat do Rijksmuzea se slavným obrazem Noční hlídka od Rembrandta. Kdo chtěl, tak měl také příležitost jít do Rembrandtova domu Rembrandthuis. Večer jsme se projeli na lodi po kanálech zvaných grachty. Romantiku projížďky umocňoval západ slunce a všichni jsme byli z plavby nadšení.

V pátek ráno jsme navštívili sýrové trhy v Alkmaaru, kde si každý z nás ochutnal a přivezl si domů tradiční sýry. Po trzích jsme zavítali do rybářské vesničky na břehu moře Volendam. Většina z nás si tu dala rozmanité mořské plody. Počasí nám nepřálo, ale i přesto se našli odvážlivci, kteří si zaplavali ve studeném Severním moři. Cestou zpátky jsme se jeli podívat na přehradu Markerwaardijk, která ještě s jednou další přehrazuje celý záliv Zuiderzee a tím zabraňuje, aby bylo Nizozemí zaplaveno mořem. Večer se část z nás vrátila zpět na hotel a zbytek šel na procházku centrem Amsterdamu.

Další den nás čekala záplava tulipánů v parku Keukenhof. I přes davy lidí si každý návštěvu užil a pořídil si spoustu fotek barevných květin. Přímo z Keukenhofu jsme zamířili do města Delft a do kostela, ve kterém se nachází hrob slavného malíře Vermeera. Rovnou od něj jsme jeli k jeho nejznámějšímu dílu Dívka s perlou do Mauritshuis v Den Haagu. Po slunečném dni se všichni unavili, a proto se několik z nás rozhodlo si jít zaplavat v moři ve městečku Scheveningen. Tečkou za naším dnem byla návštěva domu českého učitele národů, Jana Amose Komenského, v Naardenu.

Neděle už byla dnem odjezdu. Celý den jsme proto zasvětili poslední prohlídce Amsterdamu. Dopoledne jsme věnovali Van Goghovu muzeu, kde jsme si prohlédli světově známé Slunečnice a mnoho dalších obrazů. Jako odpolední program nám paní profesorky nabídly i fakultativní prohlídku muzeí Heineken pivovaru nebo Body Worlds. Odpoledne jsme se ještě všichni sešli a navštívili jsme významné muzeum a dům Anny Frankové. Toto byl opravdu silný zážitek a všichni si ho uložili hluboko v srdcích. Zbytek dne si už každý mohl užít, tak jak chtěl. Ve večerních hodinách se všichni opět shromáždili, nastoupili do autobusu a čekala na nás jen dlouhá cesta zpátky domů.

Myslím, že kdybychom měli ohodnotit tento výjezd na škále od jedné do deseti, všichni by se jednoznačně shodli na desítce. Byla to skvělá příležitost, kterou jsme všichni využili naplno, a na tento výlet hned jen tak nezapomeneme.

Komentáře

Zatím tu nic není
Nejste přihlášeni - komentář bude přidán po schválení adminem